Un nou incendi a les Revalladores d’Almassora crema 500 metres quadrats de Paisatge Protegit de la desembocadura del Millars

Un nou incendi a les Revalladores d’Almassora crema 500 metres quadrats de Paisatge Protegit de la desembocadura del Millars

Es tracta de l’onzé foc provocat a la mateixa zona del riu en les últimes 7 setmanes
De nou els piròmans de les Revalladores d’Almassora (Castelló) han intentat cremar aquesta zona ubicada al marge esquerre del riu Millars, davall de la coneguda com a finca del milionari. Els focs reiterats que es venen succeint durant els últims dos mesos s’hi han produït entre la torre mirador de fusta, la finca del milionari i la caseta dels moros. En aquesta ocasió el foc es va iniciar cap a les 18.00 h de la vesprada, justament a 10 metres, ribera del riu amunt de l’últim incendi provocat el passat 16 de desembre que va calcinar 200 metres quadrats de vegetació. «Jo estava finalitzant la meua ronda per la zona de la rambla del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. Havia acabat la jornada i vaig anar cap a la base. A l’hora de tornar a casa amb el meu vehicle particular vaig veure des del pont de l’antiga N-340 una gran fumerada per la zona dels Revalladors, entre la finca del milionari i la caseta del moro. Em vaig acostar a la zona per ajudar els bombers i la Policia Local d’Almassora. Vaig indicar els bombers el millor lloc per accedir al foc. La ràpida actuació dels bombers va impedir que el canyar que hi ha vora el llit sec del riu també es cremara», ha explicat Javier Rodríguez, un dels dos guardes del Consorci riu Millars. La sort va ser que la ruta verda que discorre pel marge esquerre del Millars sempre es troba neta de vegetació per a permetre el pas de desenes de persones i ha funcionat com un xicotet talla focs que ha impedit passar les flames d’un costat a un altre del paratge. «Ara s’han calcinat uns 500 metres quadrats però fa tan sols unes setmanes també li van botar foc a uns 200 metres quadrats de terreny, a la vora d’una zona de repoblacions de pins. Els bombers van aconseguir apagar el foc en uns 30 minuts», ha indicat finalment el guarda del Consorci riu Millars, Javi Rodríguez. Cal recordar que durant les últimes setmanes s’havien produït 10 focs provocats en la mateixa zona de les Revalladores d’Almassora. La nit i el final de la jornada dels Guardes rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars és el moment triat pels vàndals per botar foc a aquest indret del riu ubicat molt a prop de la ciutat d’Almassora.
Amb traïdoria i nocturnitat
Els vàndals en altres intents de cremar aquesta zona del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars van arrancar el tancat de fusta que envolta la torre mirador de les Revalladores i van prendre foc als pals. Fins i tot en altres ocasions van encendre fogueres davall mateixa de la gran torre de fusta que serveix com a mirador del paisatge. Una acció perillosa que haguera pogut provocar important danys personals i materials.

El guarda rural del Consorci riu Millars Javier Rodríguez en el lloc de l’incendi.
El Consorci riu Millars restaura el mobiliari de fusta de la zona de Revalladores d’Almassora

El Consorci riu Millars restaura el mobiliari de fusta de la zona de Revalladores d’Almassora

El servei de manteniment instal·la una tanca de 15 metres al voltant de la torre mirador
El Servei de Manteniment del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha reposat tot el mobiliari de fusta trencat, desaparegut o que havia sigut cremat de la zona de les Revalladores d’Almassora (Castelló). Els tècnics han instal·lat un total de 15 metres de tanca de fusta que separa l’observatori d’aus del riu. El mobiliari és un element de protecció per als visitants de la zona, ja que impedeix que s’aboquen al riu sense adonar-se’n. Per la zona de les Revalladores discorre la ruta verda que és transitada cada dia per desenes de persones i on també es troba la torre d’observació d’aus des d’on s’albira l’assut de Borriana (Castelló).
Vandalisme i focs intencionats
Cal recordar que durant les últimes setmanes s’han produït més de 10 focs provocats en la mateixa zona de les Revalladores d’Almassora. La nit és el moment triat pels vàndals per botar foc a aquest indret del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. Els irresponsables nocturns feien servir els pilons de fusta de les tanques per encendre fogueres. En diverses ocasions els focs intencionats alimentats amb trossos del mobiliari del riu es van fer justament davall de la torre d’observació. Ara el Servei de Manteniment del Consorci riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora i Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana han reparat tota la tanca de les Revalladores per al gaudi i la seguretat dels visitants.